Choď na obsah Choď na menu

VIANOČNÁ VINŠOVAČKA 1945

1. 1. 2011

vianocna-vinsovacka.jpg

Vianoce, to bol čas radosti a veselosti. Najmä pre nás deti. Ráno na viliu bol pôstny deň. Celá deň sa nesmelo nič jesť, ani kúsok kôrky. Doniesol sa stromček  a pod povalu sa pribil. Keď bol zavesený, tak sme ho zdobili. Kocky cukru sme balili do  papierikov a pozlátky a vešali sa na stromček. Vešali sa tam aj jabĺčka, oriieky a doma vyrobené odzoby z papiera. Mama spomínala, keď bola malá, v roku 1920, že nakrájali kvaku a balili do papierikov, vešali na stromček.
Cez deň sa piekli makové buchty, záviny tvarohové. Večer sa zasadlo k stolu, kde musel byť najprv chlebík, aby sa držal po celý rok, oblátky a med. Medom nás mama potierala na čelo, aby sme boli dobrí celý rok.
Potom sme mali hrachovú a slivkovú polievku a kapustu so zemiakmi. Nesmela chýbať pálenka alebo vínko. Keď sa otcovi podarilo chytiť v Kysuci rybu, bola slávnostná večera. Dostali sme po oriešku a jabĺčku. Darčeky neexistovali a boli sme šťastní, že sme sa najedli. A zasa sme sa tešili na budúce Vianoce. Potom sa išlo na polnočnú omšu. Na Božie narodenie sa chodilo do kostola a večer sa chodilo po vinšovačkách. Dobrý večer, pokoj svätý, vinšujeme vám. Keď sme zavinšovali, gazdiná nás ponúkla koláčmi a pálenkou.
Na Nový rok sa chodili vinšovať od polnoci až do rána a ráno sa išlo do kostola, aby sa im celý rok darilo.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.