Choď na obsah Choď na menu

RAKOVSKÉ HODY

1. 1. 2011

rakovske-hody.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakovské hody – Kermaš

 

Na hody sme sa tešili cele týždne dopredu. Ráno sme sa s celou rodinou vybrali do kostola a už sme sa nevedeli dočkať, kedy pôjdeme na jarmok a hojdačky. Pri kostole vždy čakalo mnoho žobrákov, prosiacich o almužnu.

Po omši sme sa vrátili domov a zasadli spoločne k obedu. Mama mala napečené makové, lekvárové alebo tvarohové koláče. Každé z deti dostalo hodové 3 alebo 5 korún a s takýmto obnosom sme sa cítili ako králi. S nadšením sme bežali na hody. Obzerali sme medovníky, turecký med, ovocie, cukríky – pre dospelých rozvoniavali klobásy a iné dobroty. Osviežovali sa vínom, pivom, aj pálenkou. Dievčatá a ženy sa zhrnuli okolo stánku so šatkami a vlniakmi, každá chcela nejakú tú parádu.

Predávali a tam aj kvasené uhorky zo suda a pri ďalšom stánku prútené košíky na zemiaky.

Na strelnici vyhrával magnetofón a mládenci pre dievčatá vystreľovali papierové ruže alebo v stánkoch kupovali medové srdcia so zrkadielkom. Ako deti sme sa však najviac tešili na hojdačku a kolotoč – museli sme si dobre premyslieť na čo minieme svoje hodové. Kupovali sme si valašku, ústnu harmoniku, píšťalky, papierového hada, ktorý pískal alebo vrtuľky. Dievčatá si kupovali skákacie loptičky na gume. Na hodoch nesmel chýbať stolík so šťastím alebo horoskop za 1 korunu.

Večer sa rodičia aj so susedmi vybrali na veselicu – keď sme boli väčší, vzali nás na chvíľu so

sebou.

Na hodový deň sme ešte dlho spomínali a tešili sa na ďalší rok.

 

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Obrazy

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.