Choď na obsah Choď na menu

Matka : Anna Goralková rod. Goralková

          Rodičia boli siroty, aj mama, aj otec. Matka Anna sa narodila v Rakovej u Mačiska 20.6.1913 ako najmladšia zo 4 detí. V tom čase ako sa narodila, jej otca Ondreja zabilo v Amerike. Takže ho nikdy nepoznala a matka Magdaléna zomrela po ťažkej chorobe po 5 rokoch od smrti manžela. Ostali 4 siroty vo veľkej chudobe. Nemali sa čím živiť. Najstaršia sestra Margita mala asi 13 rokov, brat sa volal Tomáš, sestra Veronika. Mali jednu kravu, ktorá bola veľmi vychudnutá a mala málo mlieka. Jedného dňa, keď už nemali čo vložiť do úst, išli na záhradu a natrhali ešte nezrelé jačmenné klasy, ktoré dali na pec večer a do rána ich vysušili. Ráno ich trochu ofúkali a zomleli na žarnách. Mletú múku dali do vody a uvarili. Boli takí hladní, že ju priam hltali, aj keď ešte v hrdle škriabala. Cez leto sa živili plánkami, hríbami, to čo dala príroda. Aj keď s veľkou biedou, ale prežili. Chodili bez topánok, nohy si obtáčali starými handrami. Do školy chodili len v zime. Keď sestra vyprala košele, museli  sedieť nahí za pecou, kým sa neusušili, iné nemali. Keď mala mama 13 rokov, zobrali ju do služby do Sliezka. Tam prežila mladosť. Súrodenci sa rozišli a každý si založil svoju rodinu.                Matka bola šikovná ako švadlena. Vedela pekne šiť, vyšívať, háčkovať. Žiadna práca jej nebola cudzia. Všetko si vedela urobiť sama. Kosila, kopala, zvážala, rúbala. Keď bolo treba, opravila aj strechu. Chodila pomáhať kosiť susedkám, ktoré nemali mužov. Za misku múky,...

Život ju naučil všetkému, čo vedela a pritom bola veselá a rada spievala.

 

Otec: Šimon Goralka

           Otec Šimon sa narodil 8.9.1912 v Rakovej na Groni. Mal brata Ondreja a sestru Margitu a nevlastnú sestru Štefániu.
          Jeho detstvo bolo tiež ťažké. Keď boli ešte malí, ich matka Anna ochorela na rakovinu a asi 30 ročná zomrela. Otec Ján ostal sám s 3 deťmi a žil ako sa dalo.
          Keď deti odrástli, otec Ján založil si novú rodinu a presťahoval sa na Kuchriská, kde sa mu narodila dcéra Štefánia. Bol vynikajúci rezbár. Vedel vyrezať stoly, stoličky, kredence, kolísky,..
            Môj otec Šimon žil so súrodencami na Groni. Keď sa oženil, býval s matkou v podnájme u susedov. Nakoľko v ich rodnom dome bývali sestra a brat. Neskôr sa presťahovali do dediny. Otec mal veľmi rád prírodu, ale nerád gazdoval na poli. Zato mal rád prácu, ktorú každý neovládal. Po vojne išiel do Třinca k podnikateľovi, kde opravoval bicykle. Keďže mal podlomené zdravie, musel sa vrátiť. Po čase sa naučil práci ako maliar – natierač. Popri tejto práci bol aj muzikant. Hral na čineli a na bubne. Na jar chodil ľuďom štiepiť stromy. Neskôr sa venoval fotografovaniu. Veľmi rád čítal. Zaujímal sa o všetko , čo sa dialo vo svete. Popritom doma opravoval a natieral bicykle. Zaujímal sa aj o techniku. Hoci sme mali málo peňazí, všetky svoje peniaze vložil napr. na práčku, motorku, televízor, ktorý sme mali v našom pľaci prví. Všetci susedia sa k nám chodili pozerať. Bol veľký humorista.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.